Presunúť na hlavný obsah

Športový areál v Čadci čakajú veľké zmeny. Začalo sa s výstavbou nového oplotenia 

Šport

V posledných dňoch v okolí čadčianskeho štadióna je badať stavebný ruch. Súčasné staré oplotenie je nahradené novým. Nie je to však zďaleka všetko. Športový areál v Čadci sa má zmeniť na nepoznanie.
Nedávno zmizli spred čadčianskeho športového areálu bilbordy, ktoré prispievali k neutešenému prostrediu. Celý areál doslova chátral. Aj keď sa podarilo vybudovať kúpalisko, či hokejbalové ihrisko, ako celok areál pôsobil nedôstojne. V týchto dňoch sa však začalo s výstavbou nového oplotenia.

Podľa našich informácii dostalo mesto dotácie z Fondu na podporu športu. Cena za realizáciu je celkovo výške 550 000 eur z toho samotné oplotenie predstavuje sumu zhruba 100 000 eur.

Oplotenie je začiatok celkovej premeny športového areálu v Čadci. Pribudne napríklad multifunkčná tenisová hala


Na našu otázku, aké sú ďalšie plány rekonštrukcie nám odpovedal primátor mesta Čadca Matej Šimášek:

„Pripravujeme komplexnú rekonštrukciu celého športového areálu. Jeho unikátna poloha v meste je jeho obrovskou výhodou. Aktuálne dokončujeme prvú fázu rekonštrukcie štadiónu z Fondu na podporu športu a zároveň môžem povedať, že je schválená dotácia na výstavbu multifunkčnej nafukovacej tenisovej haly v areáli bývalých kurtov pri športovej hale. Zároveň sme podali projekty na rekonštrukciu športovej haly v hodnote zhruba 3 milióny eur a ďalšiu rekonštrukciu tribúny v hodnote 1 milión eur.“

Dlhodobým problémom areálu sú však aj pozemky. Tie majú rôznych majiteľov a toto býva komplikáciou pre akékoľvek plány. Mesto si však tento problém uvedomuje.

„Snažíme sa vysporiadať pozemky na futbalovom štadióne FK Čadca Junior, ktorý teda zatiaľ aspoň udržiavame. V súvislosti s tým sme zbúrali staré oplotenie a pripravujeme nové estetické tak, aby bolo vidieť akadémiu a zároveň urobíme aj základnú údržbu budovy. Celý problém areálu Junior je v tom, že nie je majetkovo vysporiadaný. Dali sme pripraviť geometrické zameranie a snažíme sa rokovať s vlastníkmi pozemkov.“

Plánuje sa úprava parkoviska, ale aj rekonštrukcia plavárne

Problematickým miestom ja aj parkovisko, príjazdová cesta, ktorá je v zlom stave. Mesto to tiež plánuje riešiť. Primátor mesta Čadca:

„Celkový areál dotvorí aj integrované parkovisko, parkovacie plochy a príjazdová cesta. Vzhľadom na to, že budovy sa budú ešte len stavať, ide o obrovský rozsah investície. Pripravujeme projektovú dokumentáciu tak, aby sme v najbližšom období podali projekt, ktorý bude realizovaný v rámci Rady partnerstva. Taktiež pripravujeme komplexnú rekonštrukciu plavárne, ktorá je v havarijnom stave.“

Čadčiansky športový areál má potenciál byť dôstojným miestom nielen na športovanie, ale môže byť miestom na relax a trávenie voľného času. Ako bolo spomenuté, dôležité je okrem športovísk celkové prostredie. Toto bolo roky zanedbávané. Ak sa podaria zrealizovať zámery mesta, môže areál pritiahnuť nielen Čadčanov, ale aj návštevníkov, či obyvateľov horných Kysúc.

Autor: https://www.mojekysuce.sk/
Foto: mesto Čadca

Galéria